Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

TUTORIAL LOMO SPLASH

  • Wednesday, February 16, 2011
  • JeR@Ns
  • Sebelum mula mengedit,pilih la gambar yang hendak diedit
    macam saya pilih gambar yang anda akan tengok nanti

    lepas itu ikut setp yang saya tunjukkan diatas
    copy image background
    lepas itu ikut langkah diatas


    lepas itu pilih la variation
    macam saya lebih memilih pada more cyan atau more blue
    kemudian select mask mode dan sekiranya perlu inverse kan/terbalikkan selection yang anda buat
    anda select lebih kurang seperti kawasan garis putus-putus seperti dibawah

    selepas itu ikut step diatas
    lepas itu adjust brightness dan contras die

    lepas itu adjust black and white
    boleh la ikut setting kt atas 2

    tukarkan layermode kepada softlight dan nanti anda akan dapat gambar seperti diatas

    kemudian buka layer baru dan amik brush dan warnakan seperti diatas
    tak kisah la nk warna belah mana-mana pown
    ikut sedap mata memandang
    kemudian tukarkan layer mode kepada linear light seperti gambar diatas

    ulangi langkah yang sama seperti diatas dan tukar layer mode kepada linear light

    kemudian anda boleh la cari gambar bintang dimana-mana satelite NASA
    masukkan kedalam workspace anda dan tukarkan layer mode gambar bintang itu kepada screen

    selepas itu buka layer mask pada layer bintang dan pakai eraser utk buang sedikit mana-mana yang tak patut
    lepas itu kalau nk cantikkan lagi boleh la tambah ape2 yang patut dan ini adalah hasil dari saya

     dan yang dibawah ini pulak gambar asalnya


    15 comments:

    N A N a t O said...

    ki...wat tutorial best gak.

    Lady Anne said...

    cantik!!!

    JeR@Ns said...

    hahaha..
    aku wat tutorial ni pown sbb takot nnti teknik 2 aku lupe..
    sal 2 wat tutorial ni..
    huhu

    PG said...

    wahhhh..niceee...tutorial y sgt bagusss =)

    cik-terompah said...

    smart sehhh

    sue. said...

    NAISSS....

    Cik Cekodok said...

    sumpah lawa~~!!!!

    kamarukom said...

    perghhhhh cun bebeh!! nice tutorial!

    Susaiput said...

    wah.lawanya.respek!

    ispeakmalay said...

    gambar black& white (no4) cool gila. suka! :)

    FaKArePa!n said...

    waaa.. mantap punya tutorial.. cloud9 pon memang suka main photoshop ni..

    Jom Baca
    Sumbat Selagi Boleh

    Saza Infineez said...

    suke tutorial ni!

    L said...

    gud info. kalau ader lagi, share le. pis!

    sha said...

    cantiknya.. tapi tak pandai buat.. teruskan membuat tutorial, k..

    cik Dil said...

    baru bkesmpatan lwat..
    ahaa..lebihh kurang same je dgn sy nyer..
    shantekk

    Post a Comment

    (c) Copyright 2010 Brain Freeze. Blogger template by Bloggermint